Warning: Use of undefined constant AIOFAVICON_TEXTDOMAIN - assumed 'AIOFAVICON_TEXTDOMAIN' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/html/desdemona/wp-content/plugins/all-in-one-favicon/all-in-one-favicon.php on line 37
Margit i Chile › Språket
Skip to content

Språket

Språket är svårt eftersom alla här pratar suuupersnabbt! Men som jag sa så förstår jag mer och mer för varje dag som går och dessutom så är det inte jobbigt att börja prata på spanska längre! :D

Det är också olika svårt att förstå olika människor, som tex min mamma här förstår jag nästan allt nu, för att jag är van med hennes röst medan jag har en lärare och jag förstår seriöst inte ett ord av vad han säger! Haha jag skojar inte! Så jag brukar bara skratta lite och säga typ siii…. X)

Den chilenska spanskan är inte heller alls som den i Spanien/den som jag har lärt mig haha jag tänkte ge lite exempel, men det är långt ifrån allt!

1. Dom säger po efter typ varenda ord! Haha det är alltid si po, no po, sé po, ya po osv.
2. Dom säger också cachay hela tiden vilket är typ ”fattar du”.
3. Sen så har dom ett ord som är weon/weona vilket egentligen är ett riktigt fult ord men alla ungdomar (plus mina föräldrar) säger det heeela tiden men om man säger det typ så att en lärare hör så är det riktigt dåligt!!
4. Dom säger inte s:en i slutet av många ord, tex Como estai istället för Como estas.
5. Dom använder inte ni utan alltid de, så inget vosotros här utan ustedes.
6. Sen så är det typ huuuundra ord som inte är samma här som i Spanien! Tex auto istället för coche, aca istället för aqui och computador istället för ordernador.

Men jag kämpar på och försöker bara härma uttal och utryck från dom andra och det går faktiskt bra! :)
Och idag hände något ascoolt!: Sergio pratade med mig på spanska och jag fattade inte förrens efteråt att han sa allt på spanska och inte engelska :D

3 Comments


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/html/desdemona/wp-content/themes/veryplaintxt/functions.php:183 Stack trace: #0 /var/www/html/desdemona/wp-content/themes/veryplaintxt/comments.php(33): veryplaintxt_commenter_link() #1 /var/www/html/desdemona/wp-includes/comment-template.php(1532): require('/var/www/html/d...') #2 /var/www/html/desdemona/wp-content/themes/veryplaintxt/single.php(41): comments_template() #3 /var/www/html/desdemona/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/html/d...') #4 /var/www/html/desdemona/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/html/d...') #5 /var/www/html/desdemona/index.php(17): require('/var/www/html/d...') #6 {main} thrown in /var/www/html/desdemona/wp-content/themes/veryplaintxt/functions.php on line 183